Fibromyalgi

Fibromyalgi – Min historia
Jag visste inte vad diagnosen fibromyalgi var innan jag slutligen hamnade på smärtrehab i Lund slutet av October 2011. Innan jag hamnade i på smärtrehab hade jag haft ont i mina skulderblad/i min nacke sedan 2008. Sökt vård hos över 12 olika läkare, MRI, X-ray, sjukgymnast, naprapat, psykolog, akupunktur, träningsprogram, tramadol, tryptizol, lyrica och en hel lista till hade jag tid att gå igenom under mina år utan svar.Gav slutligen upp och sökte till smärtrehab utan diagnos för att försöka lära mig hur jag skulle hantera min kroniska smärta. Väl på plats fick jag en utredning av deras läkare som efter en rad tester, bland annat undersökte man kroppens 18 smärtpunnkter, påvisade jag smärta på 17 st. Fick min dignos samma dag. Jag är 24 år och har fibromyalgi.Glad för att ja slutligen fick en diagnos, ledsen, knäckt och arg över att jag nu var kroniskt sjuk.
Fibromyalgi är en neurologisk sjukdom och beror på en störning i det centrala nervsystemet som gör att kroppen skickar förstärkta, och för många, smärtimpulser till hjärnan. Cirka 2 % av befolkningen lider av sjukdomen. Dom flesta är kvinnor och i åldern 30-50 år.

Min smärta finns konstant, alltid, i mina skulderblad/nacke/bröstrygg. Den är där när jag vaknar, när jag jobbar, när jag studerar, när jag lagar mat, när jag umgås med mina vänner, när jag går och lägger mig och åter igen när jag vaknar. Jag är aldrig smärtfri.Aldrig. Jag tvingas sätta på mig en mask för att inte göra personer i min omgivning oroliga/obekväma för det finns dagar jag bara vill ge upp och lägga mig ner och verkligen skita i vilket. Jag är nu expert på att dölja min smärta och mina känslor.

Högpresterande personlighetsläggning skrev läkaren på mina papper efter jag gick klart mina 5 intensiva veckor på Lunds Smärtrehab. Sjukskrvning, deltid, fick lägga ner tid på att lära mig att dra ner på mitt tempo att stressa mindre och dela ansvar med min omgivning. Jag har aldrig frågat efter hjälp, ville få gjort allt själv men nu klarade jag knappt av dumma saker som tex skala potatis utan att smärtan tog helt över.

Det har gått ett år nu och jag kämpar fortfarande. Mitt kontrollbehov är enormt och jag har svårt att sänka min stress. Varje dag blir en prövning och som så många andra med fibro har jag mina bra och många många dåliga dagar. Jag tar dock inga mediciner och jag väljer att leva med min smärta dag ut och dag in.

Jag började söka mer på nätet efter jag fick min diagnos och kom in på en rad bloggar som skrev om fibro och LCHF-kost. Efter min rehab valde jag att satsa och ångrar inte en sekund av det. Även om jag inte blivit smärtfri som några andra så har jag fått tillbaka mycket av den energin jag förlorade. Jag orkar mer, jag är inte lika nere och min kropp orkar mer i vardagen. Kommer rekomendera LCHF-kost till alla jag träffar, speciellt ifall personen har en smärtsjukdom som min.

Här på bloggen kommer jag skriva om min vardag med fibro, tips om hjälpmedel samt hur LCHF-kost hjälper mig orka med livet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>