Basprodukter för glutenfri gröt

Något som är otroligt lätt att slänga ihop och variera till frukost och mellanmål är gröt.
Mina varianter är alla glutenfria och även laktosfria eftersom min son inte äter gluten och under 1 år så åt han inte mejerier.
Tänkte tipsa er om lite produkter som är bra att ha hemma för att laga bra glutenfri gröt till era barn.
Eftersom man använder små mängder så varar dessa varor länge även om de kostar lite mer än billiga glutenprodukter.

Lista på bra bassaker att ha hemma för att koka en glutenfri gröt:

Skrädmjöl: Köper mitt på Ica Maxi.
Skrädmjöl (även skråmjöl) är ett mjöl som görs på rostade havrekärnor.

Quinoamjöl: Köper mitt på Ica Maxi, Citygross och Willys.
Quinoa är en ört som härstammar från Sydamerika. Den är släkt med spenat och rödbeta och finns i många olika färger och storlekar. Quinoa är rikt på järn och magnesium. Det är också en källa till protein och fritt från gluten.

Bovetemjöl: Köper mitt på Ica Maxi, Citygross och Willys.
Bovete är trots namnet inget sädesslag utan en ört och tillhör samma familj som rabarber. Det är en av få grödor från växtriket som innehåller alla de proteiner som kroppen behöver. Förutom de kompletta proteinerna har bovete även fördelen att det är lättsmält och på så sätt skonsamt för magen.
Bovetemjöl görs av bovete som mals till mjöl, det är naturligt glutenfritt och perfekt till bakning och matlagning.

Rismjöl: Köper mitt på Ica Maxi, Citygross och Willys.
Rismjöl görs av långkornigt ris som mals till mjöl. Det är naturligt glutenfritt och kan därför i princip ätas av alla! Det är lättsmält och passar därför utmärkt till bebisar (och vuxna) med känsliga magar.

Boveteflingor: Köper mitt på Ica Maxi.
Boveteflingor är tillverkade av helt, skalat bovete som värmts med ånga och sedan valsats till flingor.
Boveteflingor är glutenfria och en källa till kostfiber och järn.

Hirsflingor: Köper mitt på Ica Maxi, Citygross och Willys.
Hirs tros vara ett av de första sädesslag som människan började odla. Hirsflingorna är naturligt glutenfria.
Hirsflingor är väldigt rika på B-vitamin som annars främst finns i animaliska produkter

Hirsmannagryn: Köper mitt i en butik som heter Astrid och Aporna i Malmö. Finns dock att köpa på nätet.
Inget annat sädesslag har så hög halt av järn. Hirs är också rikt på kisel, kalium, magnesium, fosfor och kalcium. Fettet i hirsfröna är till största delen fleromättat.

Att laga gröt:
Brukar blanda 2 msk torra varor med 2 dl vätska. Vissa mjöler/flingor behöver mer kanske 0,5 msk mer för att bli tjock. Låter det koka upp i vatten, kokosmjölk eller en mix av båda. Går även att röra ner lite kokosfett eller smör för att öka på mättnaden.
När sonen var yngre var det 1 msk torra varor och 1 dl vätska.

Prova er fram alla barn är olika och äter olika mängder :)

11055701_778268302255322_2038313366_n 11374709_1440426539596630_1094571131_n

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>